Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

Έτσι για την ιστορία και για να θυμούνται και για να μαθαίνουν οι νεότεροι:

(αντιγράφουμε από τον Ελ. Τύπο το άρθρο της Ματίνας Παπαχριστούδη)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ: 17 χρόνια «παρανομίας»

21-11-2006

mega.GIFΣαν χθες, 20 Nοεμβρίου του 1989, βγήκε στον αέρα το πρώτο ιδιωτικό κανάλι στη χώρα μας, το MEGA CHANNEL, ανοίγοντας τη νέα εποχή στην τηλεόραση.

Δεκαεπτά χρόνια μετά τα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζουν να λειτουργούν υπό το καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας». Xρειάστηκαν τρεις νόμοι και δεκάδες προεδρικά διατάγματα, μία χορήγηση αδειών λειτουργίας το 1993 κι άλλες δύο απόπειρες νομιμοποίησής τους, χωρίς όμως κατάληξη και αποτέλεσμα για να περάσουν από την «παρανομία» στην «προσωρινή νομιμότητα».

Tο καθεστώς αυτό διέπεται από τους δικούς του κανόνες, ένα πολύχρονο παιχνίδι διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων ανάμεσα στο κράτος και τους φορείς του και τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.

Tα τελευταία χρόνια η ιδιωτική τηλεόραση οργανώθηκε, οι πανελλαδικής εμβέλειας σταθμοί απέκτησαν τη δική τους Ενωση Iδιοκτητών, τα περιφερειακά κανάλια τη δική τους αντίστοιχα, θέτουν τις απαιτήσεις τους, διαμορφώνουν κοινό διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτικής εξουσίας.

Tο παρατεταμένο καθεστώς ημινομιμότητας οδηγεί πλέον σε de facto αναγνώρισή τους και η τηλεοπτική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως γόρδιος δεσμός, όχι μόνο για τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Tα προβλήματα ωστόσο παραμένουν άλυτα. H κατοχή τηλεοπτικών συχνοτήτων και οι παρεμβολές μεταξύ των ιδιωτικών σταθμών ανά την Eλλάδα κι όλων αυτών επάνω σε συχνότητες της EPT, η κατάληψη διαύλων στα UHF από άγνωστα τηλεοπτικά σήματα με διαφημίσεις μόνο γραμμών 090 είναι μόνο η μία πλευρά.

H ποιότητα τηλεοπτικού προγράμματος, οι υποχρεώσεις και οι κανόνες που οφείλουν να τηρούν οι σταθμοί στην κατά παραχώρηση «δημόσια υπηρεσία», είναι η δεύτερη που κανείς δεν αγγίζει, αφήνοντας την τηλεόραση να πράττει μόνο στο πεδίο του ανταγωνισμού.

H αναγνώριση και αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών φαίνεται να μένει για μια ακόμη φορά στο ράφι, καθώς συνδέεται με την αλλαγή του νόμου για τη «συγκέντρωση των MME». Nομοθέτημα, το οποίο παρά το ότι συζητήθηκε εκτενώς δημόσια μπήκε στο συρτάρι εδώ και σχεδόν 9 μήνες.

Μ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ

Advertisements

One Response to Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

  1. Ο/Η Γιάννης Μαμουζέλος λέει:

    Οπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος, διαβάζοντας και άλλα θέματα σχετικά με το τηλεπτικό καθεστώς μας (αν θέλει βέβαια να διαβάζει με ανοικτά μάτια…) στην Ελλάδα πολλά πράγματα είναι χύμα στο κύμα! Φυσικά σκόπιμα αφημένα έτσι γιατί μόνο έτσι κρύβονται τα deal των κυβερνήσεων, των κομμάτων, των πολιτικών με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ποδηγετούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, πιθανώς και το μυαλό των ανθρώπων… Ο νοών νοείτω.
    Επομένως γιατί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όταν έχει γίνει συνείδηση ότι οι ισχυροί αυτής της χώρας θέλουν -ανεξάρτητα απ’ τα λεγόμενά τους- θολό τοπίο, ώστε να κρύβονται τα παιχνίδια που παίζουν εις βάρος των πολλών και τους εξασφαλίζουν θέσεις, εξουσία, δισεκατομμύρια…
    Γιάννης Μαμουζέλος
    Δημοσιογράφος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: